"حامد.ش" از ديگر سربازان وظيفه است که خدمت خود را در يک منطقه مرزي در شرق کشور سپري کرده است. وي پس از خدمت سربازي به بيماري تنگي نفس مبتلا شده و مي گويد: طوفان شن و قرار گرفتن در معرض مواد آلاينده شيميائي مشکلاتي را برايش بوجود آورده است.
77درصد سربازان زير ديپلم به صورت نيمه مرتب در طول روز از سيگار استفاده مي کنند، اين رقم در سربازان ديپلم 64درصد و بالاتر از ديپلم 47درصد است... سيگار محبوب ترين سرگرمي اکثر سربازان وظيفه است که متناسب با سختي کار، براي آنها محبوبيت بيشتري پيدا مي کند بطوريکه که در اوج نگراني و استرس بعضاً يک نخ سيگار براي بعضي از سربازانحکم طلا را پيدا مي کند با اين وجود تنها 11درصد سربازان وظيفه، اوقات فراغت خود را به مطالعه کتاب و روزنامه مي پردازند.

نتايج يک بررسي ميداني نشان مي دهد بيش از نيمي از سربازان وظيفه ديپلم و زير ديپلم روزانه بيش از 10نخ سيگار مي کشند. براساس اين تحقيق سيگار محبوب ترين سرگرمي اکثر سربازان وظيفه است که متناسب با سختي کار، براي آنها محبوبيت بيشتري پيدا مي کند بطوريکه که در اوج نگراني و استرس بعضاً يک نخ سيگار حکم طلا را براي بعضي از سربازان پيدا مي کند.
در اين بررسي ميداني که با عنوان گرايش به سيگار در سربازان وظيفه انجام گرفته است سه گروه از سربازان زير ديپلم، ديپلم و بالاتر از ديپلم مورد بررسي قرار گرفتند.

براين اساس 77 درصد سربازان زير ديپلم به صورت نيمه مرتب در طول روز از سيگار استفاده مي کنند. اين رقم در سربازان ديپلم 64درصد و بالاتر از ديپلم 47درصد است.
نکته جالب در اين بررسي اهميت خواب و استراحت به عنوان يکي از تفريحات مورد علاقه سربازان بعد از سيگار کشيدن است. در اين راستا بيشتر سربازان وظيفه گفته اند که بخش زيادي از اوقات فراغت خود را به استراحت براي جبران کمبود خواب سپري مي کنند. تماشاي تلويزيون و دنبال کردن مسابقات ورزشي سومين اولويت تفريحي سربازان وظيفه است.

نکته جالب آنکه تنها 11درصد سربازان وظيفه اوقات فراغت خود را به مطالعه کتاب و روزنامه مي پردازند. حسين پارسافر از سربازان وظيفه 12ماه خدمت درباره اوقات فراغت ايام بيکاري خود مي گويد: اگر فرصتي پيدا کنم حتماً مي خوابم اما در ساعات فراغت به تماشاي فيلم يا مسابقات ورزشي مي روم.

وي مي افزايد: ابداً تمايلي به مطالعه روزنامه يا کتاب ندارم و تنها در مواقع خريدن سيگار از کيوسک ها تيترهاي روزنامه هاي ورزشي را مرور مي کنم. حسين، پست دادن را کلافه کننده ترين کار در خدمت مي داند و مي گويد: بهترين چيزي که بعد از پست دادن بر روي برجک حالم را جا مي آورد کشيدن يک نخ سيگار است.

"حامد.ش" از ديگر سربازان وظيفه است که خدمت خود را در يک منطقه مرزي در شرق کشور سپري کرده است. وي پس از خدمت سربازي به بيماري تنگي نفس مبتلا شده و مي گويد: طوفان شن و قرار گرفتن در معرض مواد آلاينده شيميائي مشکلاتي را برايش بوجود آورده است.

به گفته حامد سربازان زير ديپلم نواحي مرزي به علت قرار گرفتن در معرض انواع مخاطرات و براي فرار از مشکلات به شدت به سيگار وابسته اند. حامد مي افزايد: تفريح و اوقات فراغت براي سربازان نواحي مرزي تقريباً بي معنا است اما بيشتر افراد ترجيح مي دهند ساعات بيکاري را به استراحت بگذرانند.

"محسن.ف" سرباز وظيفه اهل تهران که خدمت خود را در يکي از نقاط دور افتاده کشور سپري کرده، آشنائي با دوستان مجرم را زمينه گرايش به سيگار مي داند و مي گويد: چنان به سيگار وابسته شده ام که درنبود و عدم دسترس آن تنها با فکر کردن به پک هاي سيگار لذت مي برم. وي مي افزايد: در طول دوران خدمت نمي توان انتظار داشت که در يک فضاي سالم و با افرادي صد در صد سالم مراوده داشت به خصوص که دوستان ناباب در طول دوران خدمت مي‌توانند زندگي انسان را يک عمر تباه کنند.

به گزارش برنا، کارشناسان مي گويند سربازان وظيفه در تمام نقاط جهان روحيات خاص و منحصر به فردي دارند؛ آنها با مسائل شيک و با پرستيژ روزمره ابداً سروکاري ندارند. وضعيت سربازان وظيفه وضعيت افرادي است که مي بايد تا مدت زماني خاص در آماده باش به سر برند بنابر اين سيگار و ساير تفريحات غيرعادي همچون استراحت زياد يا تماشاي تلويزيون به هيچوجه غيرعادي به حساب نمي آيد.
رفتار شناسان مي گويند تبعات استفاده مداوم از سيگار در دوران خدمت مي تواند در دراز مدت انگيزه گرايش به اعتياد را در سربازان وظيفه دو چندان کند. با اين حال بنا به برخي ارزيابي هاي انجام شده بيشتر سربازان وظيفه اي که در طول دوران خدمت به سيگاري‌هاي حرفه اي مبدل مي شوند، پيش از دوران خدمت و در دوران مدرسه سيگار کشيدن را تجربه کرده اند.
در اين ميان نقش آموزش‌هاي اجتماعي و فرهنگ سازي به منظور کاهش تبعات اين پديده کاملا مغفول مانده است. با وجودي که نمي توان گرايش به سيگار در دوران خدمت را يک ناهنجاري اجتماعي بحساب آورد اما بايد توجه داشت که تحولات رفتاري دوران خدمت از جمله تاثير گذار ترين تغييراتي است که ممکن است سرتاسر دوران زندگي افراد را شامل شود.

نتايج بررسي هاي رسمي در کشور نيز حاکي از آن است که سن شروع سيگار در ايران در حال حاضر 13سال يعني 5 سال قبل از شروع دوران خدمت است. بر اين اساس مي توان گفت که بخش زيادي از سربازان وظيفه اي که به طور مرتب سيگار مي کشند، قبل از ورود به سن خدمت، سيگار را تجربه کرده اند.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati